Kun vanha sähköjärjestelmä tulee ajan myötä tai varustelultaan riittämättömäksi, se voi käydä vaaralliseksi. Toki myös käytännön ongelmat tekevät haasteita, kun sähkölaitteiden määrä on kasvanut ja nykyiset pistorasiat eivät riitä kotisi kaikille laitteille. Nämä voivat ylikuormittaa vanhaa sähköjärjestelmää ja luoda hankalia tilanteita, mikä avuksi?

Sähköjohdoilla ja laitteilla on käyttöikänsä

Asuitpa sitten omakotitalossa tai kerrostalossa, sähköasennukset eivät ole ikuisia. Sähköiskut- ja palovaarat kasvavat sitä mukaan, kun koti ja sen sähköjärjestelmä vanhenevat ja kodin sähkölaitteiden määrät kasvavat.

Jos omasta sähkökeskuksesta puuttuu vielä vikavirtasuojat tai maadoitukset, kannattaa sähköremonttia alkaa suunnitella.

Usein kytkennät ja johdot ovat piilossa rakenteiden sisällä, eikä sähkö näy suoraan, jolloin sähkövahingon tai -sähköpalon riski ei pidä itsestään ääntä. Näin voi käydä esimerkiksi mökillä, jossa ei vietetä aina niin paljoa aikaa, mutta jossa sähköt ovat usein päällä turvaamassa esimerkiksi saattoveden lämmitystä talvisin.

Sähköremontin toteutus

Sähköremontti alkaa aina suunnittelusta. Omistajien olisi syytä miettiä valmiiksi, mikä on semmoinen asia, mihin kaivataan parannusta, mitä lopputulokselta toivotaan? Onko kodissa kaikki toimivaa ja tarvitaanko jotakin
lisää?

Usein kerrostaloasunnoissa on tehty putkiremontin yhteydessä nousujohtoremontti. Tällöin kiinteistön sähkökeskus on jo uusittu ja todennäköisesti vastaa nykypäivän tarpeita, mutta sähköjärjestelmä keskukselta eteenpäin asuntoihin on vielä alkuperäisessä kunnossa, ja siten sähköremontin tarpeessa suurelta osin, johdotkin voivat olla vanhoja ja ne tulisi uusia.

Tämä tulee esimerkiksi omistajan eteen, kun keittiötä aloitetaan uusimaan. Usein myös vanhempiin omakotitaloihin on tehty osittainen sähköremontti, jota on tarpeen viedä nyt eteenpäin samasta syystä.

Sähköremontti toteutetaan usein kiinteistön huoneisto- tai pintaremontin yhteydessä. Tällöin sähköremontti sulautuu toisen remontin kanssa osaksi suurempaa kokonaisuutta ja tulee myös omistajalle halvemmaksi.

Täydellisessä sähköremontissa taas kiinteistön sähkökeskus uusitaan ja kotiin vedetään uudet kaapeloinnit. Haluttuihin kohtiin asennetaan tarvittava määrä uusia pistorasioita, valaisimia, ja sähköjärjestelmään asennetaan tarvittavat vikavirtasuojaukset ja pistorasiat myös maadoitetaan.

Monesti myös uusitaan tietoverkkokaapelit tai asennetaan kotiin valvonta- ja turvallisuusjärjestelmä.

Ammattilaisen apua kannattaa hyödyntää jo suunnitteluvaiheessa. Pätevä sähköurakoitsija osaa antaa neuvoja sähköremontin suunnitteluun, budjetointiin ja ehdottaa ratkaisuja, joita ei itse välttämättä tulisi ajateltua.

Mitä sähköremontti maksaa?

Sähköremontin hinta riippuu monesta asiasta ja tarpeesta: onko kyseessä omakotitalo vai joku muu kiinteistö, uusitaanko sähköjärjestelmä kokonaan vai osittain, minkä verran joudutaan asentamaan uusia pistorasioita ja uusitaanko/päivitetäänkö samalla esimerkiksi valaisimia.

Pelkkä yksittäinen pistorasia voi kustantaa noin 100–150 euroa asennuksineen. Vanhemman omakotitalon sähkökeskusten ja kaapelointien remontin hinta voi liikkua 5000–15000 euron välillä, kohteen mukaan. Hinnat ovat esimerkkejä, mutta näistä saa helposti suuntaa remonttia suunnittelessa.

Mökin sähköturvallisuus paremmaksi sähköasennusten avulla

Pistorasianpaikat ovat kortilla monella mökillä. Pinta-asennuksena tehtävillä muutostöillä voidaan mökille saada lomapäiviä helpottavia lisämukavuuksia ja mökillä voi viihtyä syksyisin pidempään.

1960–80-luvun mökeissä on vielä paljon maadoittamattomia järjestelmiä. Isomman remontin yhteydessä kannattaa järjestelmä päivittää maadoitetuksi.

Jos mökin sähköjärjestelmä koostuu toisiinsa ketjutetuista jatkojohdoista, on aika tehdä myös päivitys sähkökalusteisiin.

”Omistajalla on ajatus siitä, mitä hän haluaa ja ammattilainen auttaa keksimään keinot toteutukseen”

Jos mökki on alkuperäiskunnossa, kaipaa sähköturvallisuuden vaatimustasokin yleensä kohennusta. Jos suojamaadoitettuja tuotteita halutaan asentaa, koko huoneen asennukset pitää yleensä muuttaa suojamaadoitetuiksi.

Vinkit mökin tai miksei myös talon sähköremontin suunnitteluun

1. Pyydä ammattilainen arvioimaan remontin laajuus

2. Kohenna yhtä huonetilaa kerralla. Lisää tilaan pistorasioita ja valaistusta niin, että tilan toiminnallisuus paranee.

3. Jos suunnittelet tekeväsi pintaremonttia, sovita sähkötöiden aikataulu yhteen muun remontin kanssa. Silloin kojeiden paikanvaihdosta saadaan jäljet piiloon ja remontti tulee halvemmaksi.

Kaikki oikeudet pidätetään © 2025 | TOKI Sähkö Oy – Sähköasennukset, sähkösuunnittelu, sähköautojen latauspisteet taloyhtiöihin | Espoo, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi & Uusimaa