Sähköauton latauspiste omakotitaloon

Sähköautot yleistyvät kovaa vauhtia ja niitä ilmestyy myös omakotitalojen pihoille. Ennen auton ostamista kannattaa tarkastaa kiinteistön sähköverkon kunto ja kapasiteetti alan ammattilaisen kanssa. Näin uuden auton lataus ei epäonnistu heti ensimmäisellä kerralla.

Taloyhtiöissä sähköautojen latauspisteet toteutetaan useimmiten yhteishankintana ja aina Avaimet käteen -periaatteella, jolloin investointi maksetaan pois joko vastikkeina, erikseen perittävällä laskulla tai esimerkiksi palvelumaksuina.

Omakotitalon asujan on sen sijaan maksettava koko hankinta itse, tarvittaviin sähkötöihin voi toki hyödyntää kotitalousvähennystä työnosuudesta.

Yleensä autotallissa tai autokatoksessa on lataukseen sopivalta näyttävä sähköpistoke tai lämmitystolppa jo valmiina ja asiakkaasta tehtävä näyttää helpolta, mutta silti ei voi korostaa liikaa, että asioita on hyvä selvittää ennakkoon.

Tässä selvityksessä on hyvä lähteä seuraavassa järjestyksessä:

1. Kartoitus ja raportti
Sähköalan ammattilainen tekee omakotitaloon kartoituksen, jossa selvitetään mm. kiinteistösähkön kapasiteetti latauslaitetta varten. Raportin avulla tiedät mitä on mahdollista toteuttaa.
2. Latauslaitteen paikan valinta
Kartoituksen aikana selvitetään samalla latauslaitteen mahdollinen sijainti ja suunnitellaan reitti pääkeskukselta latauslaitteelle. Latauslaitteen tulee olla käytön kannalta helposti saatavilla.
3. Auton ja sinun tarpeiden ymmärtäminen

Latauslaitetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota auton latausnopeuteen sekä ennen kaikkea siihen, minkälainen tarve sinulla on ladata autoa riippuen päivittäisistä ja viikottaisista ajokilometreistä.

4. Tarjous ja aikataulusta sopiminen

Sovi yhdessä asentajan kanssa hankkeelle sopiva toteutusaika. Tarjous tulee sisältää koko toteutuksen aina laitteista mahdollisiin maatöihin saakka.

5. Asennuspaketti ja mahdolliset lisätyöt
Ennen tarjouksen hyväksymistä tarkastele vielä asennuspaketin sisältöä, jotta se ei sisällä piilokuluja. Mahdolliset lisätyöt tulee tietää jo tarjousvaiheessa.

Lataa latausaseman ja asennuksen osto-opas

Lataa sähköauton latausaseman osto-opas, saat siitä arvokasta tietoa latauaseman hankintaan liittyen.

Entä kuinka tehokas latauspiste omakotitaloon voidaan asentaa ja minne?

Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, kestääkö sähköliittymän pääsulakekoko ylipäätään sähköauton lataamisen ja siitä tulevan lisäkuorman. Selvittäminen kannattaa aina aloittaa liittymän liittymäkoosta. Liittymäkoon voi tarkistaa esimerkiksi sähkösopimuksesta tai pyytää tiedot suoraan paikalliselta verkkoyhtiöltä kulutustietojen muodossa. Nämä tiedot on hyvä antaa myös kartoittavalle sähköalan ammattilaiselle, joka tulee tekemään kotiisi alkukartoituksen.

On hyvä muistaa, että omakotiltaloon on ostettu sähköverkkoyhtiöltä aina tietyn kokoinen sähköliittymä, joka määrittelee suurimman mahdollisen tehon, joka kiinteistöösi on saatavissa.

Alla olevasta taulukosta nähdään, mitä yleisimmät liittymän koot tarkoittavat käytettävissä olevana tehona.

Taulukosta voidaan täten päätellä, että esimerkiksi 11 kW latausasema kuluttaa jo suurimman osan 3×25 Ampeerin sähköliittymän kapasiteetista. Todennäköisesti yöllä 11 kW lataus voisi teoriassa ainakin onnistua, jos taloa lämmitetään jollain muulla, kuin sähköllä.

Tässä tullaankin tärkeän kohtaan, jossa on tärkeä varmistua siitä, että paljonko voidaan oikeasti käyttää sähköautonlataamiseen?

Tiedot on hyvä kysyä paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, jolloin nähdään paljonko sähköliittymäsi huipputeho on ollut. Samalla heiltä saa myös tuntikohtaiset tehotiedot vuoden ajalta joko taulukkona tai graafisessa muodossa.

Taulukoita katsellessa tulee kuitenkin huomata, että sähkömittarit keräävät dataa tunneittain eli huipputeho ilmoitetaan aina tunnin keskiarvona.

Jos asiaa haluaa vähän hieman yksinkertaistaa, niin liittymän enimmäisteho miinustetaan liittymän huipputehosta. Tämä teho kertoo millaisen ja kuinka tehokkaan latausaseman voi asentaa ongelmitta, etkä täten joudu miettimään sähkönkäyttöäsi.

Tehon rajoittaminen sähköliittymääsi sopivaksi katsotaan yhdessä sähköasentajamme arvion mukaisesti kartoituksen jälkeen. Autamme ja olemme tukenanne kaikissa työvaiheissa myös sähköyhtiöönne liittyvissä tiedusteluissa sekä kyselyissä. Muista kuitenkin pyytää ennakkoon sähköverkkoyhtiöltäsi tarvittavat tiedot.

Tilatessasi meiltä sähköauton latausaseman asennettuna hinta sisältää katselmuksen joko erikseen veloitettuna tai yhdessä latausaseman asennuksen kanssa Avaimet käteen -pakettina.

Latauslaitteen paikan valinta

Hyviä paikkoja latauslaitteelle ovat mm.

  • autotallin läheisyys
  • autokatos
  • autotalli
  • talon ulkoseinä

Dynaaminen kuormanhallinta, tarvitsenko sellaisen?

Mitä liittymän kapasiteetin selvittämisestä on hyötyä? Selvittäminen antaa liittymänhaltijalle tiedon, millaisen latauslaitteen voin valita. Latauslaitteen voi hankkia myös isompana, mikäli laite varustetaan dynaamisella kuormanhallinnalla. Dynaaminen kuormanhallinta huolehtii, että lataus ei aiheuta tarpeetonta vaivaa, jos liittymän kapasiteetti on lopussa. Yleensä iltaisin sähkökiuas ja lataus ovat samanaikaisesti päällä tai talon kuormat voivat olla joinakin aikoina kovilla. Tähän on nykyään jo monet latauslaitteiden valmistajat reagoineet kehittämällä tähän apua kuormanhallinnan muodossa.

Yleensä sähkökeskukseen asennetaan joko mittari tai erillinen langaton virtamuuntaja, joka mittaa reaaliaikaisesti sähköliittymän ottamaa tehoa ja kertoo latausasemalle, paljonko se saa milläkin hetkellä tehoa ottaa. Dynaaminen kuormanhallinta on iso apu myös silloin, jos talossasi on suuria hetkellisiä kulutuspiikkejä. Usein lataaja joutuu myös huolehtimaan, että lataus ja sähkökiuas eivät ole samaan aikaan päällä.

 

Tarvittavat dokumentit

Asennuksen jälkeen sinun tulisi aina saada latausaseman asennuksesta pöytäkirja.

Latausaseman asennuksen jälkeen tulee tarkastusmittauksilla todeta mm. vikavirtasuojan toiminta sekä syötön automaattinen poiskytkeytyminen. Voimme lisäksi testata latausaseman omat suojalaitteet simuloivalla vikatesterillä.

Hinnasto

Pakettihintamme alkaen 650 € (sis alv)

  • Latauspisteen kytkeminen ja pinta-asennus (asennus seinään)
  • Kilometrit toteutuneiden mukaisesti

Pelkkä kartoitus 124€ sis. alv. Hyvitämme asennuksesta erikseen 50€, mikäli tilaat kartoitusraportin jälkeen työn meiltä.

 

Olen kiinnostunut kartoitusraportista tai asennuksesta